Overzicht

Boost Employee Recognition en medewerkersbetrokkenheid met deze tips

Afbeelding

Iedereen wil zich gewaardeerd en erkend voelen, toch? Ook op het werk natuurlijk! Employee recognition is daarom heel belangrijk op de werkvloer. Wat is het juist? Waardering en erkenning tonen voor je medewerkers en hun bijdragen aan het bedrijf.

Wil jij weten wat het belang en de voordelen van employee recognition zijn? Dat lees je hier.

Wil jij inzetten op “employee recognition”? Schrijf je gratis in en maak kans op een bezoek van onze “Lofband”: een swingend intermezzo ter ere van complimentendag.

Waarom erkenning en feedback geven belangrijk is.

We werken hard, doen ons best om goed te presteren, zijn creatief en lossen problemen op. Het is moeilijk om dat aan te houden als niemand onze inspanningen ziet. Wat we echt nodig hebben is iemand die waardering toont. Een werkgever of teamleader, of gewoon een collega.

Zo verhoog je de motivatie van medewerkers én verbeter je meteen ook het moraal!

Hebben we voorbeelden? Zeker. Dat bekijken we hier.

Wat zijn de voordelen van employee recognition?

Is het je ooit opgevallen dat de beste dingen in het leven meestal de eenvoudigste zijn?

Een glimlach, een kneepje in je hand en een schouderklopje helpen echt. Iets voor elkaar krijgen in een bedrijf is enkel mogelijk als er een goede intentie is van zowel werkgever als -nemer.

Wat is het resultaat van complimenten geven als motivatie voor je medewerkers?.

Motivatie & Moraal

Niet alleen de motivatie en het moraal van je medewerkers worden positief beïnvloed. Zo zien we ook een stijging in de productiviteit. Medewerkers die zich gewaardeerd voelen, zijn meer geneigd om hard te werken en productiever te zijn.

Werknemer Retentie

Dankzij de appreciatie die je medewerkers voelen, is er ook minder verloop. Ze voelen zich goed in het bedrijf en zijn dus minder geneigd om het bedrijf te verlaten. En dat heeft ook een positieve invloed op de teamgeest!

Medewerkers erkenning geven voor hun bijdragen aan het team, verbetert de samenwerking en het teamgevoel. Er is 31% - 48% minder personeelsverloop in bedrijven met een tevredenheidsgraad boven 80%.

Productiviteit

Positieve feedback, persoonlijke erkenning en goede balans tussen werk en privé zijn de top 3 drivers van productiviteit (volgens Forbes, Harvard Business Review, Psychology Today). Doe daar een schepje teambuilding bovenop en je kan de chemie in je team enorm verbeteren..

Een team van beter op elkaar ingespeelde collega's, zorgt ook voor een forse toename aan productiviteit: gemiddeld zo’n 15%.

Winst

Jazeker, je kan meer winst verwachten als je medewerkers gemotiveerd zijn. Dit staat direct in lijn met de productiviteit en dezelfde visie delen (Forbes, 2017 & Balance Money, 2021 & Business Insider, 2011).

Er zijn ongelooflijk veel variabelen die bijdragen aan winst, maar bottom-line is het logisch dat productiviteit, gevoel van welbehagen en team-efficiëntie een mooi fundament vormen voor een wel geoliede machine.

Wat is de impact van erkenning en waardering op medewerkers?

Als medewerkers erkenning krijgen, voelen ze zich gewaardeerd en geapprecieerd. Hierdoor krijgen ze ook meer zelfvertrouwen en verhoogt hun gevoel van eigenwaarde. Dit leidt dan ook tot een verhoogde moraal en tevredenheid op de werkplek.

In een wetenschappelijk onderzoek van Harvard Business Review kwam het effect van erkenning op de werkvloer heel duidelijk naar voor. Een medewerkers’ dag wordt het meest beïnvloed door kleine successen. Zoals een doorbraak in je werk of die ene taak die al zo lang op je to-do staat eindelijk afwerken!

Maar, om een goed gevoel te krijgen van die successen, moet je wel het gevoel hebben dat het werk dat je doet, betekenisvol is.

Dit moet geen wereldnieuws, of levensveranderende uitvinding zijn. Het kan zelfs zo simpel zijn als het steunen van een collega. Of het nu groot of klein is, zolang het betekenis heeft voor de werknemer zorgt het voor een beter moraal op de werkvloer.

Managers hebben hier ook een invloed op. Door hun medewerkers duidelijk te maken hoe belangrijk hun werk is en hoe het bijdraagt, bijvoorbeeld. En, dus ook door acties te vermijden die de waarde van hun medewerkers en hun werk tenietdoen.

Hoe? Gebruik ‘catalysts’ en ‘nourishers’.

Catalysts zijn acties die het werk ondersteunen en bevorderen.Bijvoorbeeld: duidelijke doelen stellen, genoeg tijd en (hulp)middelen voorzien, helpen bij het werk, etc.. Wanneer medewerkers merken dat ze dit hebben, worden hun emoties en motivatie meteen geboost.

Nourishers zijn interpersoonlijke acties, zoals respect en erkenning, emotionele steun en mogelijkheid tot samenwerking. Hoe je het nu draait of keert, de nourishers en hun tegenpolen hebben een directe invloed op het moraal van medewerkers.

Want, wat bleek uit het onderzoek? Zelfs de sterkste strategie faalt wanneer managers hun medewerkers negeren.

Hoe start je met employee recognition?

Wil je starten met employee recognition? Hou dan zeker rekening met:

 • Relevantie: zorg ervoor dat het gericht is op de prestaties en bijdragen die van belang zijn voor het bedrijf en de medewerkers.
 • Directe feedback: zorg ervoor dat je medewerkers snelle en relevante feedback krijgen over hun prestaties.
 • Persoonlijke feedback: het erkenningsprogramma moet persoonlijk zijn en medewerkers specifiek waarderen voor hun prestaties of bijdragen.
 • Regelmatigheid: houd bijvoorbeeld wekelijks of maandelijks een erkenning moment, om de motivatie van je medewerkers te verhogen.
 • Transparantie: wees transparant en toegankelijk voor alle medewerkers. Zo weten ze wat ze mogen verwachten en hoe ze erkenning verdienen.
 • Bevordering van de cultuur: het erkenningsprogramma moet de bedrijfscultuur bevorderen en bijdragen aan een positieve werkomgeving.

Kortom, effectieve employee recognition is gericht op prestatie en biedt snelle en persoonlijke feedback. Het is regelmatig, transparant en bevordert de bedrijfscultuur. Maar bovenal is het een leuk moment, waarin je je medewerkers een hart onder de riem steekt en extra portie lof geeft.

Mag het iets meer fun, muziek, gezellig en toch out of the box zijn? Wij hebben de perfecte manier voor jou! Ideaal voor de nationale complimentendag op 1 maart (elk jaar).

Heb je alleen maar Lof voor jouw medewerkers? Verwen ze met de kracht van dankbaarheid met de LOFband.

Je leest het goed, de LOFband! Elk jaar trekt onze lofband er op uit om jouw collega’s en medewerkers een extra portie lof te bezorgen. Hoe doen ze dat?

Met een gratis lof medley! Een uniek complimenten concert waar we 20 minuten lang je collega’s toezingen en onderdompelen in een muzikaal bad van lof!

Is jouw team simply the best? Moet je na het lezen van deze blog dringend werk maken van die erkenning voor je medewerkers? Dan is dit het uitgelezen moment! Schrijf je in, en wie weet komt de Proud Mary lofband bij jullie langs op vrijdag 3 maart.

Alle praktische info checken en je inschrijven? Dat doe je hier. Wees snel, je kan je nog inschrijven tot en met vrijdag 24 februari!

Sources:

 1. Forbes: "The Surprising Benefits of Positive Feedback in the Workplace"
 2. Harvard Business Review (HBR): "Why Recognition Matters for Productivity"
 3. Entrepreneur: "The Benefits of Employee Recognition: Increased Productivity, Retention, and Profitability"
 4. The Balance Careers: "The Connection Between Employee Recognition and Increased Revenue"
 5. Business Insider: "How Employee Recognition Can Boost Your Bottom Line"
 6. Inc.: "The Importance of Employee Recognition for Boosting Your Business's Bottom Line"
 7. Fast Company: "Why Employee Recognition is Critical for Increased Profitability and Growth"
 8. Wall Street Journal: "The Connection Between Recognition, Job Satisfaction and Productivity".

Ik wil gecontacteerd worden

BV Admiraal - Proud Mary
Sint Petrus en Paulusstraat 61
Roeselare
051 80 77 90

schrijf je in op onze nieuwsbrief

Je vindt ons hier

BV Admiraal - Proud Mary
Sint Petrus en Paulusstraat 61
Roeselare
051 80 77 90
tina@proudmary.be

BE 0838.936.766
IBAN BE89 0016 5020 1685
BIC GEBA BE BB